7 Nycklar för Bättre och Roligare Golf

”Don´t worry, keep swinging”

Är det verkligen så enkelt? Ja!!! Det är inte så märkvärdigt, vill man förbättra  kan det här vara en bra hjälp.

I det här föredraget utgår jag från en grundläggande kurs i hur jag kan spela bättre golf med hjälp av mina mentala kunskaper och färdigheter. Men precis som den tekniska sidan skall övas så skall även det mentala övas precis som vid all inlärning.

7 punkter är det du behöver för att kunna optimera din golf.  Vi pratar inte här om swingens beståndsdelar med ”angle of approach” eller ”launch angle”, inte heller ”om spinrate etc”. Nej vi pratar om något större och viktigare. En mix av mentala och tekniska färdigheter övas in för att höja självförtroende och skapa lugn i ditt spel. Precis som vi övar den tekniska delen och vår kropp för att bli bättre, behöver också hjärnan tränas, så att hela systemet kommunicerar.

Hjärnan och kroppen är ett system som är sammanbundet av nervtrådar. Kroppen samlar in information som sedan hjärnan analyserar och skickar signaler till kroppens muskler för åtgärd.

1981 fick Roger W Sperry tillsammans med David H Hubel och Torsten N Wiesel Nobelpriset i medicin för upptäckten av hur våra hjärnhalvor arbetar och kommunicerar. Det var Sperry vars forskning som till största delen låg till grund för det vi vet i dag.

Hur hjärnan är uppbyggd ingår i det stora kurspaketet, (mer om det senare) i korthet är den uppbyggd så här: Analytikern samlar in information om allt runt omkring medan samordnaren som är den visionära halvan där känslan och rytmen tillsammans med visualiseringen kommer in. Mellan de två halvorna finns ett antal nervtrådar ”Corpus Callosum” som sammanbinder och kommunicerar med varandra.

Jag menar inte att du skall träna det ena eller andra mer eller mindre eller var för sig, nej allting det vill säga  helheten skall tränas: enkelt uttryckt är det SPELET GOLF som skall tränas.

Claude Harmon, pappa till Butch som under lång tid var Tiger Woods tränare sa: ”Om du tränar din golfswing, tränar du inte spelet golf”. Och det är det vi skall lära oss, att träna ”SPELET GOLF”

Sagt av Bagger Vance i filmen Legenden om Bagger Vance ”Golf är ett spel som aldrig kan vinnas, det kan bara spelas”

Nu handlar det ju inte bara om träning, nej vi skall ju ha roligt också när vi spelar. Lou Graham amerikansk PGA pro som spelade på touren under tre decennier, vann 6 gånger inklusive US Open 1975 var med i Ryder Cup 3 gånger -73, -75 & 77. Han tyckte golf var jätteroligt och sa: ”Att slå till bollen är den roligaste delen av golfspelet och ju färre gånger man slår ju roligare är det”.

Och det är ju så förbaskat roligt att spela golf så låt oss hänga kvar vid det. Men för att få det roligare och slå färre slag måste jag ju förbättra mig. Här vill jag innan vi börjar med programmet ta upp något som Patty Berg sa, Berg var en av giganterna i Amerikansk damgolf på -30 talet där hon som amatör dominerade och vann i princip allt som gick att vinna. Under -40 och -50 talen var hon lika framgångsrik som professionell. Berg var också en av grundarna till LPGA, där vi sett många svenskor skördat stora framgångar. Lotta Neuman Annika S med flera

Patty uttryckte det så här:

”Mirakel händer i golf, ett fenomen som inträffar både för nybörjaren såväl som för elitspelaren. Men mirakel har egentligen ingen plats eller del i det vi kallar bra golf”. (Vad är då bra golf? Det avgör du!!!)

Den som spelar bra golf gör det för att han/hon har viljan att göra det. Det är det viktigaste på vägen mot DIN framgång. Har du den viljan, finns också viljan att studera och lära, vilket är grunden för bra golf”.

Låt oss nu gå in och fördjupa oss i kursen som jag alltid börjar med att ställa frågor och dela ut frågeformulär för att fastställa de mentala färdigheterna och behoven för individen.

Jag villbörja med att prata om ett förvillande ord och det är det här fåniga ordet INTE. Vi säger ofta att det är ett negativt ord som per automatik får oss att göra det vi sagt till oss att INTE göra. Men lyssna nu, det komiska med ordet inte är att det talar om vad vi inte skall göra. Nej det är ett ord som glöms bort. SLÅ INTE BOLLEN I VATTNET blir då SLÅ (inte) BOLLEN I VATTNET. Det ger bara negativa och dumma tankar nej tänk positivt Det finns inget vatten där bollen skall landa.  Så bort med negativa tankar och ord och var positiv, lättare sagt än gjort när du slog ett dåligt slag och skyller på att du tittade upp. Harvey Penick legendarisk professional sa: ”Titta upp är troligen det största alibit uppfunnet för att förklara ett dåligt slag. När du tittat upp är misstaget redan gjort”                                                                  

Varför spelar du golf? Och vad är ditt grundläggande syfte med ditt golfspel? Ta en liten stund och tänk över ditt svar. Vad vill du uppnå, det handlar inte om målsättning, nej det kommer i en annan kurs där vi går djupare in i helheten. Mer om det i summeringen.

 1. Grunderna (Ken Venturi)
 2. Den perfekta swingen för dig (Jocke Haeggman)
 3. Swinga utan tekniska tankar (Davis Love 84548 fel)
 4. Den perfekta uppvärmningen
 5. Den bästa rutinen före slaget
 6. Hur du kan hålla dina känslor i schack (sparkade till puttern)
 7. Analysen efter rundan och vad händer nu

Nu skall vi titta på dig och vad vi kan göra för att du skall instämma med Lou Grahams citat i början så pratade vi om att ha roligt men vi behöver verktyg för att uppnå det.

Ken Venturi, amerikansk spelare på PGA Touren sa: ”När du lärt dig grunderna så är resten mentalt”. Då kommer vi in på nästa fråga:

 1. Hur bra är dina grunder?

Greppet: Om människan höll i kniv & gaffel som dom håller i golfklubborna, skulle de flesta svälta ihjäl” Citat Sam Snead

Ja det ligger en hel del i det citatet av Snead. Det första vi lär oss och det som allting annat vi lär oss sitter kvar så här är det viktigt att lära oss att placera händerna rätt på klubban. Kanske har vi lite för bråttom med grunderna och då tänker jag på Gröna Kort kurserna eller introduktionskurs till golf.

Greppet är ju en av de fyra delarna i grunderna för att din bollträff skall kunna bli så bra som möjligt och för att du skall kunna prestera på topp. Ett bra grepp som tränats till att fungera för dig är en av spelets nycklar. Greppet kontrollerar klubbhuvudet som påverkar bollens kurva i flykten. Det viktiga här är att lära sig ett grepp som passar dig och det handlar inte om det är ett ”Vardon, Interlock eller 10-fingrars grepp”. Hur hårt du håller i klubban påverkar också timing och rytmen.

Greppet är ju tillsammans med ögonen de enda delar som har kontakt med bollen under slaget och som ger feedback till hjärnan.

Harvey Penick hade ett annat namn för greppet och jag håller med honom, det handlar om hur du placerar händerna på klubban. Leslie King har också beskrivit greppet och vikten ha lärt sig det från början. Det är ju det första vi fick lära oss när vi började spela och är det första vi går igenom i mina kurser så har du inte det rätt kommer vi att se till att du får det så att vi har allt på rätt plats.

Vi tittar också på hur hårt vi håller i klubban, vi skall inte strypa klubban, förresten går inte det Man kan inte döda död materia

Här delas olika övningar ut för att göra det lätt och komma rätt. Övningar som du själv lätt kan kontrollera.

 

 Uppställning, hållning, bollposition, balans muskulärt färdig

Uppställningen är nästa punkt på programmet och här skapar vi grunden för som Leslie King, engelsk professional uttryckte det: ”Syftet med uppställningen är enkelt uttryckt att arrangera kroppen för en fri swing med händer och armar och då framför allt den vänstra handen och armen”.

Arthur Ashe, känd tennisspelare och en duktig golfare uttryckte det så här ”För att kunna spela bra golf är den ideala attityden, du måste vara muskulärt avslappnad och mentalt alert”

Här kommer det igen Systemen måste fungera tillsammans

När vi känner oss bekväma i vår uppställning, med rätt balans och att armar och händer är beredda går vi vidare och pratar om. I vår manual som golftränare står det att den viktigaste influensen som uppställningen har är riktning och längd. Här tittar vi på individens möjligheter och eventuella fysiska begränsningar tas i beaktning.

   Balans José Toledo PGA Latinoamérica

Den Dynamiska Balansen är även en faktor som påverkar både riktning och distans.  Vi behöver balansen i alla delar av swingen. Vi har ju många gånger låtit oss fascineras av duktiga spelare och deras finish. Vet inte vem som sa det men ”Se till att du slutar som du vill se ut i din finish på ett foto”. Percy Boomer en Brittisk professional från Jersey Island talade mycket om att balans är ett bra kännetecken på en bra swing.

Stå kvar och njut när bollen flyger rakt fram mot målet Säg till dig själv Bra slag

Gary Player walk

Även i den här som i alla andra delar av programmet kommer vi att ge ut speciella övningar för att hitta balansen. Även om rytm och känsla tillsammans med balans är svårt att undervisa, så tar vi tag i det i det här avsnittet.

  Siktet: Om du siktar på ingenting kommer du att träffa det varje gång”. Citat Claude Harmon

Siktet Hur skall du kunna träffa målet om du inte siktar rätt. Många gånger låter vi ögonen vandra och till vår förskräckelse ser vi en massa hinder. Lars-Erik Uneståhl som jag anser vara Sveriges genom tiderna bästa idrottspsykolog och var den förste mentala coach att delta vid ett OS (Montreal 1976 där Anders Gärderud vann guld med nytt världsrekord) Han uttryckte det så här ”Du ser hindren först när du tar ögonen från målet”. Ligger mycket i det.

Jag kommer ihåg när jag började spela golf på Visby GK i mitten av -60 talet. Vi var några ungdomar som började samtidigt. Vi fick våra grunder av Jimmy, det långa spelet, putt, chip & bunker. Dessutom regler och framför allt etiketten.

Efter att tränat flitigt tyckte vi att vi var färdiga för spel på banan. En dag när Jimmy kom förbi på rangen frågade vi honom när vi fick gå ut på banan och spela.

När ni kan träffa ettans green med ett slag” sa han på sin något brutna svenska. För er som spelat Visby GK vet att hål 1 är ett korthål på (i alla fall var det då) 130 meter.  ”Hur ska vi veta det när vi inte får prova” blev vår följdfråga. Jimmy skrattade och gick sin väg. Vi förstod ingenting och tyckte att han var helknäpp ja rent av taskig.

När vi planlöst slog ut bollar säger en kompis  ”Det står ju 125 på flaggan, om vi slår bollarna dit så borde väl det räcka” Sagt och gjort nu fick vi ju ett mål för vår träning. Vi stegade upp avståndet så vi visste att det stämde och satte igång träningen

Efter ett par dagar när vi tränat en hel del kommer Jimmy förbi och vi ber honom komma och titta. Några slag senare skrattade Jimmy och sa: ”Nu kan ni gå ut på banan. Och nu har ni ju också lärt er att både sikta och vilken klubba ni skall använda”

Vi gick ut och spelade på banan och nu öppnade sig en helt ny värld för oss Vi fick nyckeln till något nytt. Det här var sjunde himlen. Att få spela på den stora banan, nu var vi på väg. Hur det gick, kommer inte ihåg det och tror inte jag vill det heller.

Vad hade vi lärt oss Siktet och vilken klubba vi skulle använda oss av och att kunskap är nyckeln till framgång

Är du inte riktigt säker på dina grunder, gå till din PGA Professional, be honom/ henne om hjälp och dom kommer att hjälpa dig till en bra grund som anpassas till din fysik och förmåga. Har du ingen du kan lita på, kontakta mig.

Det här är det första vi jobbar med i mina kurser och ägnar en hel del tid åt, sedan blir det tid för en paus och lite reflektioner och det är vad vi skall göra nu

Paus Ta något att dricka och vi skall göra en liten andningsövning

 Den perfekta swingen men: ”Golf är inte ett perfekt spel” Citat: Dr. Bob Rotella

 1. Den perfekta swingen är den du litar på.

Finns den perfekta swingen, Carol Mann kvinnlig amerikansk golfspelare med 38 vinster på LPGA touren har beskrivit golfswingen så här: En golfswing är en kollektion av korrigerade misstag”

Finns den perfekta swingen, ja enligt Joakim Haeggman så gör den det, men bara för en kort stund, ett hål, en runda eller en tävling. Och vi har alla haft den, swingen som gjort att jag kan slå det där perfekta slaget (i dina egna ögon) Du hade den där gången när du gick på banan och kände att du ägde spelet. Kanske var den inte den perfekta skolboks-swingen men du litade på den.

Nu kommer det bästa av allt. Du kan lägga ner hur mycket pengar som helst på utrustning och golflektioner, men om du inte har en plan och målsättning för vad du vill uppnå med din Golf, vad är det då värt och vad hjälper då alla grader och vinklar. Jim McLean en av världens topp fem instruktörer sa. ”Se till att du har klubban i rätt position när du tar den tillbaka till (klockan 3) när klubbskaftet är parallellt med marken och pekar mot målet. Låt klubban sedan fortsätta bakåt till en full bakswing med hjälp av naturlagarna och centrifugalkraften n. Försök inte att styra klubban. På samma sätt framåt där klubbhuvudet vid träffögonblicket är i rätt vinkel mot målet och fortsätter sedan till klockan 9 där klubban pekar mot målet. Låt swingen sedan fortsätta fritt till en balanserad finish”.

Lär dig de här tre punkterna kl. 3 kl. 6 & kl. 9 Lätta att kontrollera och att öva.

Gör en liten övning, ta en klubba, håll den löst i greppet, låt den sedan pendla och du kan känna hur centrifugalkraften tar över och klubbhuvudet strävar uppåt när hastigheten ökar.

Träna in det och du har en swing att lita på. Titta på många duktiga spelare, du kommer när du sett en del olika swingar inse att det inte finns en swing för alla, nej det är en swing för varje spelare som spelaren kan lita på. Men kopiera gärna några av dina favoritspelares finish.

Var Jack Nicklaus swing perfekt. Nej inte enligt instruktionsboken med sin flygande armbåge och några av de där 47 000+ felen men den var perfekt för honom och han litade på den.

Swinga med dina sinnen

 1. Swinga med dina sinnen (utan tekniska tankar)

Nu är det dags att göra golfen enklare. Vi har kommit en bra bit på väg och kommer nu att koncentrera oss på vad bollen skall göra och var den skall landa.

Vi kommer att fokusera på våra sinnen och då framför allt på känslan för tempo och rytmik. Fokus kommer att flyttas från det tekniska och koncentrationen kommer att bli mer på vad bollen skall göra och målet för bollflykten. Vi har ju gjort det första steget genom att se till att våra grunder ar bra, vi har en swing vi kan lita på. Nu handlar det om att lägga vikten och fokus på målet.

Låt klubban bli en del av dig. Fokusera inte på detaljerna i swingen.

Och det är här som vi låter våra hjärnhalvor kommunicera fram vad vi skall åstadkomma. Och börja med att lägga din fokus på mål  när du tränar. Litet längre fram kommer vi att prata om vikten av att skapa bra rutiner och de gäller såväl i träning som i spel. Jack Nicklaus en av de spelare som har haft mest inflytande på den moderna golfen har sagt: ”Jag har aldrig vare sig i träning eller spel slagit ett slag utan att ha en klar målsättning för vad som skall hända”. Och då talar vi inte om tekniken utan spelet.

Vi arbetar med visualisering för att se och känna, visualisera vilket slag vi skall slå och känslan när bollen flyger mot målet. Lära oss lyssna på bollträffen. Under en av de kurser jag deltagit i övade vi oss på att endast lyssna, det vill säga stå med ryggen mot eleven, höra vad som hände vid bollträffen och utifrån vad vi hörde ge korrektioner. Fascinerande och det gjorde att vi öppnade våra sinnen till en ny dimension. I mina kurser får du övningar för att lyckas genom att analysera med hjälp av din hjärna och uppleva det hos dig själv. Slå bollar med slutna ögon en bra träning för att träna känslan. I Österrike arbetade jag som assisterande tränare till flicklandslaget, hade också tre av flickorna på min klubb. Vi tränade framför allt chipp och putt med slutna ögon, men även de långa slagen. Laget vann sedan Österrikes första medalj i ett mästerskap (brons). Som svar på vad som gjort flickorna svarade en av flickorna att träningen med slutna ögon hade givit en bättre känsla för slaget. Pröva det, lättare än du först tror

Att swinga utan tekniska tankar om vad skall hända och hur du kan som Bagger Vance i The legend of Bagger Vance uttryckte det ”Skapa en känsla att du drar målet till dig”. Det gör att du och målet blir ett och slaget som du ville slå det. Visst är det lättare att träffa målet med en kort klubba. Låt fantasin och dina sinnen ta hand om det. I filmen fick man också se Harry Vardon i en sekvens där målet ”sögs” närmare honom. Så kanske skall du tänka att du har en 9: a eller en PW i handen när du står där med en Spoon i stället för att oroa dig för hur det skall gå . Känslan av att du och målet blir ett.

 

 

Uppvärmning nåja!

 1. Den perfekta uppvärmningen

Vad handlar det om, att dunka bollar på rangen, slå några chippar hafsa iväg några puttar.

Nej, det handlar inte heller om att stretcha och låta dina golf-muskler slappna av. Nej här handlar det om att synkronisera hjärnan och kroppen och få dina tankar inställda på att prestera ditt bästa. Där ser ni, vi kommer hela tiden tillbaka till systemet och samarbetet mellan kropp och hjärna.

Det är som att ha en dator och en skrivare, är dom inte kopplade och rätt drivrutin hur går det då ihop, inte alls. Precis som vid din uppvärmning Här checkar vi att allt är synkat, rätt inställt  och drivrutinerna på plats. Vad är det som skapar dina drivrutiner, jo det är dina hjärnhalvor. Jag springer inte till rangen med andan i halsen och slår iväg några bollar utan en förbestämd plan. Varje slag i både spel och träning skall ha en klar tanke Percy Boomer sa det i sin bok ”On learning golf” 1942 Varje slag skall ha en mental approach. Kom ihåg vad Jack Nicklaus sa i det förra avsnittet.

Ge dig själv tid och använd din ”träningsbok” känn efter att allt är på plats och synkroniserat. En del av uppvärmningen har jag redan gjort innan jag slagit en enda boll. Jag har känt efter hur min kropp mår, är jag beredd? Mitt mentala scorekort med en klar strategi för mitt spel.

Ok en bra idé är att gå igenom spelstrategin innan och kanske göra några noteringar hur jag skall spela. Slå bollarna på rangen avslappnat och utan stress, känna efter att allt stämmer. Likaså med chippar och puttar. Avsluta med att titta på ditt mentala scorekort och sätta målet för rundan

Jag kommer ihåg när jag skulle gå caddy till John Cockin i en tävling. John är ju en legend inom svensk golf både som tränare och spelare. Vi var i god tid, kanske lite för tidigt för min smak men nu gällde det John I bilen berättade han för mig ungefär hur hans form var och tänkte att han skulle göra 75 – 77 slag. Min fråga kom då hur han kunde veta det, svaret var kort:  ”det är vad jag tror nu”. Till klubben och vi gör oss i ordning, det vanliga caddy-arbetet bollar, klubbor allt i ordning. Efter en stunds puttar, chippar och några bunkerslag går vi till rangen och där börjar Cockin show. John är som vanligt skojfriskt underhållande mellan slagen då koncentrerar han sig och gör sin rutin. Se skoja lite, slå några bollar.

Efter ett tag tittar John på klockan och säger att nu något att dricka, sen några puttar. Jag kunde inte hålla mig utan frågade: ”Hur kan du skoja när all fokus borde vara på att slå bollarna?”. John skrattade och sa ungefär så här: ”Det är som spelet, man slår ett slag med full fokus, sedan slappna av mellan slagen, för att gå in i fokus för nästa slag”. John talade också om för mig att han alltid ville ha 1, timme och 45 minuter för att förbereda sig.

På första tee säger John: ”74 känns som en bra score idag”. Resultatet blev 73. Och här finns mycket att lära. Många gånger har vi för bråttom, vi bör få hela systemet i balans. (kropp och hjärna som skall synkroniseras). Här bör vi också ha en klar strategi för rundan. Ja den borde du ha gjort hemma i din egen tankesmedja.

Rutin ” En rutin blir en rutin när man inte behöver tänka på hur eller vad man skall göra” Citat Davis Love lll

 5. Den bästa rutinen före slaget

Vi har förberett oss och har en bra plan för dagens spel. En plan för vår uppvärmning, det mentala scorekortet, allt är genomgånget borde funka fint.

Efter genomförd uppvärmning, på väg till första tee, då kommer tankarna, eller dom bra tankarna och intentionerna är som bortblåsta.

Första hålet svag dogleg höger med skog på höger sida som gör att den sidan vill jag INTE vara på. INTE heller till vänster för där har jag ett långsträckt vatten hinder. Kommer du ihåg nu vad inte-ordet innebär. Så vad gör jag nu, tänker: ”gör om gör rätt”, mina grunder är ok, min swing sitter och jag har bestämt att slå en ”spoon” i stället för drivern.

Tar ett par djupa andetag enligt det system vi pratat om tidigare och går igenom min checklista.

 • Spelförhållanden: Kommer ihåg när jag skulle spela RM i Leksand för en massa år sedan, jag och en kompis skulle spela tillsammans med Nils Lyckeberg, det regnade och var blött. Janne och jag tyckte att dom fick gärna skjuta upp rundan tills vädret blev bättre Hälsade på Nils och sa ”vilket skitväder”. Nja sa han ”jag har ett bra regnställ, paraplyet fungerar, regnskydd till bagen, flera handdukar, extra handskar och strumpor i bagen, det här blir en fin dag”. Vi gick tillbaka till hotellet, såg till att vi hade ordentligt med oss a la Lyckeberg och sa: ”Nej vi skall visa att vi också kan”, hur det gick, scoren har jag glömt, men en av det trevligaste rundor jag spelat och bastun tillsammans med Nils efteråt var toppen. En liten parantes
 • Avstånd till målet
 • Var finns problemen
 • Spelstrategi
 • Bollens läge
 • Klubbval
 • Uppställning och sikte Mot målet där bollen skall landa
 • Visualiserar bollbanan och bollflykten
 • Känslan för svingen
 • Vindriktning och avstånd
 • Flaggplaceringen
 • Hur greenen lutar

Nu skall Analytikern och Samordnaren kommunicera fram till möjligheterna och det kan ju ibland bli lite roligt.

Tänk dig att du skall slå ett slag 135 meter över vattnet. På din högra axel sitter en liten svart figur med röda horn och viskar i dit öra: Det här fixar du, gå rakt mot flagg. Klappa till den där lilla vita bara”. På din högra står en vitklädd med vingar och säger: Nej lyssna inte på honom, gå för mitt på green och ta en lite längre putt”. Och så här kan det pågå en stund, men ta ett lugnt andetag, in genom näsan, fyll lungorna och räkna till 4. Andas ut genom munnen och räkna till 7. Känn hur axlarna slappnar av och jag är övertygad om att lugnet kommer att infinna sig och beslutet blir det rätta.

När jag nu valt min klubba och tänkt igenom vilket slag jag skall slå till mitt mål gör jag följande rutin

 • Ställer mig bakom bollen i spelriktningen, tar ut ett mål där bollen skall landa. Precis som Bob Tway placerar jag händerna på klubban. Gör min avslappningsövning genom att andas in (djupt) genom näsan och räknar till 4. Andas ut genom munnen och räknar i samma takt som inandningen till 7. Då känner jag mig avslappnad och kan fokusera på målet.
 • Jag rör mig diagonalt framåt till en punkt parallell med mållinjen, tar kanske en liten 25 % swing
 • Placerar klubbhuvudet i vinkel mot mållinjen och sätter fötterna tillsammans, tar ut en punkt ca 20 cm framför bollen på den tänkta mållinjen.
 • Placerar först min vänstra fot och sedan den högra.
 • Vrider huvudet, ser målet, sedan lugnt och stilla tar huvudet tillbaka
 • Swingar och ser bollen flyga

Vid de långa slagen kanske, kanske inte alltid en provsving. Bestäm själv.

Den här rutinen tar ca. 10 – 15 sekunder, träna den så den sker per automatik. Vid närspel kanske du skall ta några provswingar för att känna avståndet.

I kurserna tar vi fram en rutin som kommer att passa dig samtidigt som vi planerar det mentala scorekortet: Gröna Gula & Röda positioner innebär olika svårigheter att notera.

Frustration ”Om du skall kasta en klubba, släng den rakt framåt, så slipper du ödsla energi att gå och leta upp den”. Citat Tommy Bolt

6. Hur du kan hålla dina känslor i schack

Börjar kännas rätt bra nu eller hur?

Vad som händer på banan kan många gånger vara frustrerande, vi kan även se det på världsstjärnorna. Slår klubban i sanden, slår ner drivern i marken ibland kanske till och med kastar en klubba.

Och nu kommer frustrationen in men var det så att du kanske missade något vid din rutin, tappade fokus, lät tankarna vandra. Det var inte swingen, det var inte Lasse som skramlade efter peggar i bagen som störde, eller något annat. Nej det var det mentala, tack och lov är vi ju människor, men vi vet ju hur vi skall hantera det när problemen uppstår.

Gör en ”after shot rutin”, en provswing och känn efter hur det skulle ha varit. Vijay Singh gjorde det här till en konst och det hände ibland att han fick applåder efter den (alltså inte för slaget)

Och det är här vi skall träna mental styrka, ett bra exempel är som vi säkert hört någon gång: ”Räkna till 10” fast det är lite för lätt. Mel Robbins, en livecoach och framgångsrik talare i USA har skrivit om det här som hon kallar ”The 5 – second rule”. Det innebär att när frustrationen kommer, räkna baklänges från 5 – 1 och lugnet kommer tillbaka. Träna på det i andra situationer också och du blir lugnare.

Några punkter att tänka på som vi i mina kurser att arbeta mycket med för att stärka självförtroendet

 • Skippa egot njut av stunden, ett dåligt slag är bara ett dåligt slag bland många bra. Walter en av de främsta spelarna på PGA touren under -20 och – 30 talen svarade på en fråga om hur många dåliga slag han slog på en runda: ”4 – 5 och helst på de första hålen” Varför då kom följdfrågan, ”Då spelar jag ju bra sedan” skrattade Walter. Hur många gånger hör man inte efter ett dåligt utslag på hål 1 ”Shit, nu var den här rundan körd”. Och då är det kanske 70 – 100m slag kavar som skall göras. Vi kommer till det här i summeringen, att bara tänka på de bra slagen.
 • Spela utan att tänka på scoren utan ta det slag för slag. Ett bra sätt att tänka är att dela upp en 18-hålsrunda i 6 delar. Spela och när du spelat 3 hål ställ dig på 0 igen. Är det poäng starta en ny rond, är det slag tillbaks på par oavsett om du är under eller över par. Du kommer i min kurs att få verktyg för att hålla fokus till den sista putten är slagen.                                               “Ditt nästa slag är en ny erfarenhet, det kan bli det bästa slaget i ditt liv” Citat Harvey Penick                                           

7. Analys efter rundan

”Det mest fascinerande med golf är hur det påminner om livet. Oavsett vad som händer dag ett, nästa dag måste du gå upp och börja om igen” Citat Peter Jacobsen

 • När sista putten är slagen är det väl bara att packa ihop och svära litet över alla dåliga slag eller glädjas åt en bra runda?

En liten historia från mina kurser: En dam kommer vid ett tillfälle fram till mig och frågar om jag kan lära henne att spela golf. Ja svarar jag och börjar med att fråga henne varför hon vill börja spela golf. Svaret kom med ett skratt: ”Min man och son spelar och när dom kommer hem sitter dom bara och gnäller över dåliga slag, så eftersom dom spelar i alla fall så tänkte jag att det kan väl inte vara så svårt att lära sig slå lika dåligt som dom Hur svårt kan det vara?”. Vi började och gick igenom vad som krävdes och satte i gång. Hon ville verkligen lära sig, var alltid en halv timme före lektionerna på plats, stannade kvar och tränade efter lektionerna. Med andra ord en mönsterelev. Det tog ett antal timmar och vid uppspelet var hon duktig, och spelade en fin golf efter sina föresatser. Efter rundan tackade hon mig och sa ”Hur kan det komma sig att jag inte tänker på de dåliga slagen, för jag gjorde ju några eller hur? Och min man och son alltid kommer ihåg dom” Jag skrattade och sa” ”Dom är ju inte mina elever och jag har aldrig lärt dig att slå dåliga slag, så alltså kan du inte det”. Hon är idag bra och spelar ofta med sin man och son och jag är övertygad att diskussionerna är mycket mer positiva idag.

 • I stället för att beklaga sig över missade puttar, dåliga slag så tänk igenom rundan och behåll de positiva minnena. Var stolt över att du kunde behålla lugnet och att du vid merparterna av dina slag följde din rutin.
 • Sedan bör vi tänka igenom vad som var orsaken till de dåliga slagen och sluta för Guds skull att skylla på: ”Jag tittade upp, ingen timing, swingen stämde inte”, listan kan bli hur lång som helst. Men det är i de flesta fall mentala och inte mekaniska fel som inträffar. Tappad fokus när det tidigare slaget inte var så bra som du önskat. Fel klubbval vid vissa tillfällen, hade du koll på vind och förutsättningarna för slaget. Använde du dig av ordet inte någon gång. ”Slå inte bollen ner i vattnet” inte är inte bara ett negativt ord, nej det är även ett ord som lätt glöms bort. Så här blir det då. ”Slå (inte) bollen i vattnet” alltså en direkt uppmaning att slå bollen i vattnet.
 • När du nu har gått igenom ditt scorekort, lämnat in det och tänkt igenom vad du behöver öva på. Sätt upp en plan och målsättning för din nästa träning.

Nu har du fått en liten beskrivning hur den här kursen är upplagd. Den 10 timmar över 2 dagar, med praktisk, teoretisk och övningar på banan. Är du intresserad av nästa kurs, hör av dig till: info@bertilgarpenholt.se   Kursen innehåller allt övningsmaterial samt en dokumentation och en liten present vid avslut. Mer information om kurstillfällen, upplägg och priser hittar ni på min hemsida https://bertilgarpenholt.se För er som deltagit i det här föredraget utgår en rabatt på 250 kr. Kod: BGMT22

Just nu håller jag på med att förbereda en internet kurs i där vi går in i det här på djupet. Vi bygger en profil, tar reda på vad det är som driver dig framåt och med det som grund lägger vi upp dina målsättningar; kortsiktiga, mellanmål (sa det är varken Snickers eller bananer) & långsiktiga mål. Vi går sedan djupare in i ämnet mentala färdigheter och energi. Den avslutande delen innehåller en verktygslåda med olika tekniker och verktyg för olika situationer i spelet. Varje avsnitt, det är ca 25 kursbrev som börjar med en video och en utskrivbar fil. Till de flesta avsnitt finns det aktiviteter som skall genomföras. Efter att genomgått alla delar görs ett test och efter avklarat prov erhåller du ett diplom och en extra bonus. https://www.bertilgarpenholt.se . Är du intresserad av att veta mer, hör av dig till: info@bertilgarpenholt.se

För er som deltagit i det här föredraget utgår en rabatt på 500 kr. Kod: BGMT22

Tack för att ni tagit er tid att lyssna och jag vill önska er många trevliga golfrundor