Mental Coachning


Vad är ”Mental Coaching” och vad det kan innebära för dig och din golf?

I många år har vi ju pratat om att golf är ett strategiskt och mentalt spel och hur viktigt det är att vi tar det till oss och utvecklar våra kunskaper. Vad vi pratat om är att det mentala spelet uppgår till 80% av spelet och jag vill påstå att de flesta av os utnyttjar kanske 10 – 15%. De grundläggande golfkunskaperna är viktiga och som storspelaren Ken Venturi uttryckte det: ”När du lärt dig grunderna så är allt mentalt”. Och här har vi dilemmat, alltför få lär sig en grundsving att bygga sitt spel på. Precis som det är med husbyggen, är grunden inte välgjord riskerar huset att få framtida skador. Därför är jag tacksam till Jimmy Sucklin, en Skotsk Pro  på Visby GK under -60 talet där jag lärde mig vikten av ett bra grepp, uppställning, balans och sikte som jag fortfarande har efter snart 60 års golfspel.

För vem är Mental Coaching?

Mental Coachning är inte bara för elitspelare som är en av två myter kring ämnet. Den andra är att det är för ”problemgolfare”, som tappar humöret etc. etc. Inget kan vara mer fel, mental coachning är för alla. Precis som med den tekniska träningen skall de mentala färdigheterna planeras och tränas. Det här är ju bra att göra tillsammans med en påläst och kunnig ”coach”. Ta det här som en regel, både för den tekniska och mentala delen.

När du kommer till en ny tränare och säger att du gärna vill ha ett program för både din tekniska och mentala träning. Föreslår tränaren att ”vi går och tar en kaffe och pratar igenom vad du behöver”, då har du kommit rätt.

I mina Kurser

Mina kurser är uppbyggda på samma sätt som en verksamhetsplan för ett företag, med skillnaden att det är du och ditt golfspel som är varumärket.

Steg 1

Det är att ta reda på vad du vill få ut av din golf. Och det bästa vi kan göra är att som en amerikansk idrottspsykolog, Ken Blanchard  gör, ställa frågan: Varför spelar du golf”? Och det handlar om syftet för din golf, inte att förväxla med målsättning. Nej enkelt uttryckt, vill du bli tävlingsspelare eller sälskapsspelare? När vi vet det kan vi gå vidare till:

Steg 2

I steg 2 pratar vi om vad som driver dig att bli bättre, vi tar reda på din motivation för att kunna göra din spelarprofil. Med det har vi grunderna för att skapa din unika målsättning som är för dig. En målsättning skall vara dokumenterad, uppnåelig, kvantitativ och icke påverkbar av tredje part. 

Steg 3

Nu kommer de mentala färdigheterna in i planen. Förutsatt att du har dina grunder klara och att du har en utrustning du litar på. Under min tid i Österrike träffade jag många klättrare och dom hade verkligen koll på sin utrustning. I deras fall kunde det ju innebära skillnaden mellan liv och död. Är ju inte kanske livsviktigt i golf, men du måste veta att utrustningen passar dig och att du har klart för dig hur långt dina klubbor går. Du kan läsa mer om det i ett bloggavsnitt (Klicka Här). Att sedan grunderna G. U. B. S. är klara, ja då har du även där gjort din hemläxa för de mentala färdigheterna som är: 

  1. Självförtroende & övertygelse
  2. Prestera på topp
  3. S. S. L. Strategi/Sikte-Mål/Lita på och det handlar här om Rutiner: ”Before – During – After”

Här skaffar vi alltså kunskaper och lägger ett program för ett ”Bättre och Roligare Spel”

Steg 4

Men för att lyckas med det här måste vi ju ha en bra verktygslåda och tar vi fram här efter dina behov. Här kommer några rubriker där vi hämtar verktyg eller nycklar för att lösa situationer

  1. Mentala Bildspråk
  2. Självkommunikation
  3. Koncentration & Fokus Medveten kontroll 
  4. Avslappning

Tycker du det här verkar intressant och vill delta i en workshop, kanske göra ett individuellt långsiktigt program eller veta mner, kontakta mig på info@bertilgarpenholt.se

Vill du veta mer om programmet och datum gå till: https://bertilgarpenholt.se/coaching/program Där kan du läsa om de olika programmen och boka din plats när och var

 

info@bertilgarpenholt.se Tel: +46763 470 817

.