7 steg för bättre och roligare golf Del 2
Även i det här inlägget Hej Här kommer nu del 2 i serien och vi kommer att ta upp frågan som du säkert hört tidigare: ”Varför spelar do Golf?” För dig som läst min bok kommer du att känna igen dig, så det kan bli en del repetition men det finns nyheter. Så följ den här serien, där du också kommer att få ta del av en del nyheter för 2024. De här inläggen kommer också att skickas ut som nyhetsbrev som du kan beställa via https://bertilgarpenholt.se/landing/
Mycket av det du kan läsa här finns också i min bok Bemästra det Mentala spelet – En guide för bättre och roligare golf. Du kan beställa den som E-bok 139:- eller tryckt bok 299:- genom att beställa den genom ovanstående länk
Varför spelar du Golf?
Är det som i bilden ovan du ser dig själv? Att alltid vinna? José Toledo en av mina elever från Guatemala, nu professionell spelare på PGA Korn Ferry Tour och PGA Tour Latinoamerica med en av sina troféer.
Ni som har följt mig vet ju att den här frågan kommit upp flera gånger och finns beskriven i min bok ”Bemästra det Mentala Spelet”. Troligen (hoppas jag) har du tänkt igenom frågan och hittat ditt svar. Jag har sett många olika svar, det bästa med den frågan är att alla svar är rätt. Men handen på hjärtat har du varit riktigt ärlig mot dig själv när du svarat.
Jag har sett svar från spelare som svarat friskvård, men tittar man närmare så är personen en ren tävlingsmänniska, där tävlandet kommer i första hand.
Andra har svarat; ha roligt, ja det vill vi väl alla ha när vi spelar, men är det kul att alltid vara sämst i kompisgruppen? Trodde inte det heller, så vad göra?
Mindset Attityd eller Inställning
Och då kommer alltid någon som säger: Du måste nog ta tag i ditt mindset, ett ord som används ofta utan att man har helt klart för sig betydelsen. Därför tycker jag att den svenska betydelsen är enklare och bättre i det fallet. Så säger vi attityd eller inställning vet alla vad det handlar om. Jag skulle kunna skriva en hel artikel om vikten av att använda rätt ord, men det får anstå. Golfen är svår nog, så använder vi enkla ord så blir allt enklare.
Ord är ju något som styr det mesta av vad vi gör och även så i golfspelet. Hitta dina ord för olika situationer eller slag så använder du ett av de bästa verktygen för att lyckas. Ta som exempel: Borsta gräset ett bra exempel för chippning. Vi kan också ta ett ord jag använde i förra brevet greppa klubban: säg ta ditt grepp och byt ut det till placera händerna på klubban. Harvey Penick använde det uttrycket och visst känns det både mjukare också. Borde kanske göra ett kollage av olika grepp och göra en tavla av dem.
Och när vi använder utvalda ord för de olika situationerna använder vi av oss ett verktyg för att stärka våra mentala färdigheter: Fokus. Tänk när du står där med en wedge och har 60m till flagan, gör så här: titta 5 sekunder på flaggan, ta tillbaks blicken till bollen och säg till dig själv träffa flaggan. Se sen slaget för ditt inre. Då har du använt dig av två starka verktyg i det mentala spelet: Visualisering & självkommunikation.
Träna
I mitt förra brev skrev jag om grunderna för golfspelet: G.U.B.S. och vikten att träna dem. Då kommer vi till det här med träning och vår attityd till träning, visste ni att 70% av alla som tränar regelbundet tränar på ett sätt som förstör mer än vad det hjälper, 20% tränar så det varken hjälper eller stjälper. Kvar blir då 10% som tränar på ett sätt som främjar deras golfspel. Vilken grupp tillhör du?
Jag vet att det har med attityd och inställning och det vill jag ta upp här och nu.
Många gånger under mina år som golftränare har jag hört att: det hjälper ju inte att träna, det kan gå jättebra på rangen eller puttingreenen, men sen på banan funkar det inte. Känns det igen? Ja och då kommer kanske attityden/inställningen till träningen fram. Kanske finns det inte en strategi eller plan för träningen. Kanske saknas målsättningen för vad du vill med din golf?
Målsättningen
Då kommer vi tillbaka till frågan: Varför spelar du golf? Vad är din vision med din golf? Du har säkert funderat ut dina svar och är övertygad om att ditt syfte är rätt, vi kan sätta syftet loka med din vision av ditt golfspel. Men hur är det med målsättningen?
Vi tar och klarar ut begreppen; målsättningen har ett klart och uttalat mål, både vad du vill uppnå och när du vill göra det. Visionen däremot har ingen tidsbegränsningar utan är ett pågående projekt utan slut.
Så låt oss backa lite och tänka på syftet med ditt golfspel; vad är det du vill uppnå? Ser du dig själv som vinnare av klubbmästerskapet, spela tillsammans med din familj eller vänner och ha trevligt? Oavsett vad du svarar där så är golf som Jackie Burke Jr. uttryckte det, ”golf är alltid tävling.” Du tävlar mot dig själv, mot din handicap, som skall ses som en värdemätare på din spelstyrka.
Så om jag nu har en vision klar för mig, så kommer nästa steg att vara din målsättning. När vi pratar om målsättning kommer vi ju automatiskt in på att planera och ha en strategi för träningen.
Låt oss titta närmare vad är definitionen på målsättningen. Målen skall vara realistiska, kvantitativa, mätbara, accepterade och värda ansträngningen och skall vara dina och inte vara påverkbara av andra. Och här krävs nog en del förklaringar:
Vi skall börja med att beskriva målen, där vi delar in dem i två gånger tre varianter.
- Kortsiktiga mål: Här är målen satta för att klara av på kortare sikt och handlar ofta om någonting som uppnås inom tidsramen två till sex veckor. Det kan vara att förbättra någon teknisk detalj i spelet, även strategiska saker som att arbeta fram olika mål för nästa träning, runda eller tävling. Det kan också vara att genomföra en custom fitting, justera utrustningen, att planera för nästa två månaders spel och träningsplan.
- Mellanliggande mål: Här kan vi sätta mål som tar lite längre tid att uppnå, kanske fyra till 10 veckor. Exempel kan vara att under den tiden klara av vissa uppsatta tränings och spelmål. Här kan det vara att förbättra sitt närspel, förbättra bunkerspel och puttning. Vi kommer i nästa inlägg tala om mer specifika träningar, inte tekniken utan hur du skall använda den mentala verktygslådan.
- Långsiktiga mål: Det här är ju vad du vill uppnå under en längre period, det kan var över säsongen eller till och med över ett par år. Alltså en långsiktig plan, det är ju som i ett företag som har en klar och tydlig affärsplan. Här kan tänkas att sänka sin handicap med ett visst antal slag eller att helt enkelt behålla den. Sänka puttsnittet med ett bestämt anta slag är en långsiktig målsättning medan tekniken kan var kortsiktigt, exempelvis en liten korrigering av greppet.
Här fritt fram att sätta dina mål, men tänk efter vilken tidsram du behöver för att klara av dem. Nu har du satt tidsramar, dags att se vad de tre typer av mål vi skall använda oss av.
- Resultatmål, kan vara bra motivationsfaktor, men när jag sätter dem skall jag tänka på dem i förhållande till min egen kapacitet. Att exempel ha som resultatmål att under en säsong gå tre gånger under par eller att sänka sin spelhandiap med två slag kan vara bra resultatmål. Att vinna tävlingar kan också ses som motivationsfaktorer för att träna bättre. Däremot kan du inte själv kontrollera utgången.
- Prestationsmål Ett bra exempel på prestationsmål: Jag vill förbättra min puttstatistik med 2 puttar per runda ifrån 33 till 32. Klart och tydligt eller hur och det handlar bara om dig. Sedan skall jag då ta fram en plan för hur jag skall nå dit och under vilken tidpunkt. I boken ”Bemästra det mentala spelet” finns det tabeller att fylla i för att se hur de håller mot beskrivningen av mål. Här är ju någonting som jag presterar, nu kommer nästa fråga, är det ett mål för kort tid eller längre tid mer om det senare.
- Utvecklingsmål Här kommer vi in på vad du vill förbättra, kanske bli av med den där vidriga slicen, öka svinghastigheten. Se till att min utrustning är topp för mig. Här är det viktigt att du vet vad du skall förbättra, när det gäller sving och svingteknik gå till din PGA pro och be om hjälp. Vad gäller mentala mål kommer vi att i nästa avsnitt titta på både färdigheter och verktygen.
En sak med mål, när du uppnått ditt mål även om det är tidigare än du planerat, gå vidare och sätt ett nytt mål.
En sak med mål som jag tycker är viktig är belöningen, när du skriver ner ditt mål oavsett vilken typ av mål det är se till att du har en belöning för din ansträngning.
Jag kommer ihåg när jag fick frågan av John Cockin om jag ville följa med och spela Pro-Am på Hooks Herrgård. Ja det ville jag ju, men då satte jag upp ett mål jag ville uppnå innan vi skulle åka vilket var fyra veckor bort. Jag skulle lära mig att slå en kontrollerad draw. Det blev mycket träning, både justering av grepp och uppställning, men också mentalt. Jag visualiserade slaget hur det såg ut inför mitt inre, det varpå den tiden när jag läste Jonny Millers bok och läste om visualisering. Ett antal kvällar på Saltsjöbadens GK och träning på några hål där en draw var nödvändig. Nådde jag mitt mål? Ja och belöningen kom utan att jag hade satt upp den, det blev två väldigt bra spelade rundor, lägsta brutto rundan första dagen och tredje bästa dag två.
Så håll utkik efter nästa brev där kommer vi att titta mer på mål.
Bertil
Ett pat små tips
|
|
Boken finns nu att köpa som E-bok, på siter som säljer böcker. (139 kronor) Men nu fram till den 19/12 kan du köpa den direkt av mig för 125 kronor. Skicka din beställning och du får en faktura där du Swishar in beloppet så får du boken med vändande post.