Intro

Efter min första bok i den här serien ”Bemästra det Mentala Spelet”, kommer nu bok två. Den har en något annorlunda form. Den består av 9 kapitel, där varje kapitel följer en spelare och dennes problem och utveckling till en gladare golfare. Inte bara vid enstaka tillfällen, nej en spelare som tar både det som är bra och mindre bra till sin erfarenhet och utvecklar de sidorna. Så jag hoppas att ni skall i vissa situationer kunna känna igen er och ta till er kunskaper från det. Det kommer vara allt ifrån den lilla flickan, 9 år, som den 14 februari 2007 säger till mig ” jag skall lära mig och bli golfspelare”. Inte att hon skulle bli bäst i världen, nej en spelare som tyckte om spelet, var är hon idag. Eller Fredrik 62 som hade bestämt sig för att efter en karriär inom politik utveckla sig som golfspelare, hans problem och hur han kom till rätta med dem. Ja det kommer att vara en palett av spelare, från elit/professionella spelare med viljan att förbättra sig. Jag vill påstå att all de 9 spelare ni kommer att få träffa har idag ett både bättre och roligare spel. Och som Patty Berg uttryckte det ”bestämt sig för att spela bra och själva avgör sin nivå.”

Efter drygt 30 år i golfbranschen som mångsysslare, merparten av dessa som instruktör och coach har jag i min yrkesroll haft förmånen att träffa och ibland också spelat med framstående spelare och instruktörer där jag förstått vikten av det mentala spelet, vilket gjorde att jag certifierade mig som mentalcoach i området golf. Det gjorde att boken Visdomsord och Lustigheter kom till, där jag upptäckte att även de lustigheter som finns i boken hade och har en mental sida. Så där födde idén om att ge ut boken Bemästra det Mentala Spelet – en Guide till Bättre och Roligare Golf.

Även om boken handlar om enskilda spelare kan den passa alla som vill förkovra och lära mer och utveckla sitt golfspel. Alla vill bli bättre och det finns ju bara ett sätt att nå dit, men vägen dit handlar om att träna och förkovra sig. Genom att de här spelarnas väg till deras framgångar kan den bli en både lustfylld  och lärorik läsning för dig, det finns övningar som kan inspirera till bättre träning och förberedelse för spel. Då kommer ju citatet från Claude Harmon, far till Butch Harmon, tidigare Tiger Woods tränare in: ”om du tränar din sving, tränar du inte spelet golf.”

Jag är övertygad om att alla som öppnar den här boken älskar spelet  men varför heter det Golf? Ja det är en fråga som vi har ställt oss i många år. Kanske är det så enkelt som Raymond Floyd, vinnare av US Open, US Masters & US PGA Championships uttryckte det: ”Dom kallar det Golf för att alla ord med 4 bokstäver var upptagna.”

Bob Ryan, amerikansk sportjournalist har beskrivit sporten så här: Golf? En passion, en besatthet, en romans, en trevlig bekantskap med träd, sand och vatten.” Eller som Bagger Vance, en mytomspunnen caddy i filmen ”Legenden om Bagger Vance: ”Golf är ett spel som aldrig kan vinnas, det kan bara spelas.” Så kan det fortsätta med flera citat från min första bok: Visdomsord & Lustigheter av kända och okända golfspelare.

Men vad är det som gör oss så fascinerade av sporten, en sport som är en blandning av fascination, glädje och frustration. En sport man kan träna och bli duktig i, men aldrig så bra att man kan vinna över spelet, man kan bara spela det. Många instruktionsböcker har skrivits, hur man skall utföra golfsvingen som är en ganska komplicerad rörelse. Men med rätt grunder och träning, vilket beskrevs i boken ”Bemästra det Mentala Spelet”, kan man lära sig att behärska spelet och för vissa spelare finns också möjligheten att ha sporten som sitt yrke och levebröd.

Ernie Els, sydafrikan och en spelare som vunnit tävlingar över hela världen uttryckte det så här när han fick frågan om var spänningen i sporten ligger när man är på toppnivå och vunnit stora mästerskap som spelare.

”Jag kan slå alla slag, jag vet hur jag skall spela, men när jag ställt upp mig för att slå slaget är jag aldrig 100% säker på att bollen hamnar där jag vill.”

Boken är inte en ny samling citat, även om många av citaten kommer att finnas med, nej det är en inspirationsbok, som kan vara till hjälp och inspirera läsaren till att utveckla sitt spel genom att ta spelet till en ny dimension. Genom att hitta mentala lösningar i samband med rätt träning av både den tekniska och mentala, finns alltid förutsättningen att bli en bättre golfspelare. Det innebär inte att handicapen kommer att rasa, nej men förutsättningen att kunna spela golf på den nivå som man önskar och njuta av kamratskapet och den sociala gemenskapen tillsammans med goda vänner.

Det är just det den här boken handlar om. Att genom att se hur andra har klarat av utmaningar och misstag, utveckla en mental teknik, träna och infoga den i träningen, kommer det att förändra ditt tankesätt och stärka självförtroendet. Du kommer att läsa om hur Benjamin klarade av sina frustrationer, en ung spelare i början av sin karriär. Ola 76 som hade problem med humöret, både mot sig själv och andra ”surgubben” kallad. Du kommer att läsa om hur man lägger upp sin strategi, förbättrar rutiner, hur man planerar och kombinerar den tekniska och mentala träningen för att nå målet.

Det här är alla spelare jag lärt känna under min tränarkarriär även om i vissa fall namnet är påhittat (spelarens önskemål i GDPR anda) och deras utveckling. Med hjälp av mental teknik lyckats lösa upp knutar och problem, hantera demoner och höja självkänslan.

Att vara medveten om problemen och kunna hantera dom har varit nyckeln till deras framgång.

Patty Berg, en av USA:s mest framstående kvinnliga spelare under -40 och -50 talen beskriver i sin bok Golf av Patty Berg:

”Alla som spelar bra golf, gör så för att dom har viljan att prestera väl, vilket är en grundregel för att lyckas. Har du den attityden, kommer du också ha viljan att lära och att arbeta för att nå dina mål”.

Det här är en kunskap jag vill dela med mig till dig och inspirera dig att utveckla ditt spel och ge dig många trevliga ögonblick på golfbanan.

I min blogg: https://bertilgarpenholt.se/blogg kommer du att hitta utdrag ur min bok när den växer fram.