Hur gå under 99/90/80 eller 70 slag?

Mycket har skrivits om hur man skall bli en bättre golfspelare och att bli bättre i sin ”kategori”. Därför ser titeln på det här inlägget som du ser ovan ut som det gör. Vad är då vision 27? Det betyder att mangår en 18-hålsbana på 99 slag d.v.s. 27 över par. Här har vi inte blandat in slope utan utgår från en standardbana med par 72. Och varför 27? Jo det är när man kommit ner till 27 i handikapp så är benägenheten att man slutar minst.

Därför startar jag nu en artikelserie om vad som krävs för att gå under dessa nivåer.

1. Så här fungerar det

Du började antagligen spela golf med kompisar på skoj, för att vara social ellev någon annan anledning. Och plötsligt var du fast efter att ha slagit några bra slag, sänkt någon lång putt och du började bry di om hur många slag du gjort. Och kämpar för att komma under 100 slag och det verkar jobbigt. Ja det är den dåliga nyheten men nu till den bra

I den här artikeln skall jag tala om för dig med några hundra ord hur du skall passera den första drömgränsen. Man måste ju lära sig krypa innan man kan lära sig att gå.

Matematik

Vad behövs för gå på 99 slag?  Inte mycket

9 bogeys + 9 double bogeys = 99

Antagligen har du gjort bade par och kanske någon bogey; så hur svårt kan det va”?

 Två hållningsregler att följa

Mina två budord

Vare sig du villgå under 100/90/80 eller varför inte 70 slag så är det de här två budorden du skall undvika och hur gör jag det. Läs vidare så kommer du att förstå.

Golf är svårt, Gör det lättare

Golf är svårt och vi gör det definitivt inte spelet lättare för oss. När vi kommer tillutrustning så tar det inte länge förrän vi börjar titta efter en driver som går 5 meter längre än ”hybrid” 5an. När vi i stället skulle titta på om jag har rätt längd och skaft på min järn #7.

Jag är övertygad att om jag fick gå caddy och välja klubba till en spelare med 36 hcp så skulle han/hon med lätthet gå under 100.

Man behöver inte slå en boll 200 meter för att gå under 100 slag. Kan jag däremot lära mig att med säkerhet slå 125 meter så är jag hemma.

Naturligtvis så måste jag ju behärska chip och putt också. (mer om det senare)

Vad du måste kunna

1) Puttning.  Puttning är oundvikligt.  Här måste det övas och tack och lov så är detta rent fysiskt den enklaste delen.

2) Mellan till korta järnklubbor.  Du behöver lär deig att slå en järnklubba #7 med hygglig längd och precision. Och en klubba #9 samt en wedge kommer att göra det enklare att nå ditt mål.

3) Chip och pitch. Du kommer att missa greener och hamna strax bredvid och då behöver du lära dig enkla chippar och korta pitch slag

Notera att du inte behöver ha några långa järnklubbor, hybrider, fäirwayklubbor eller driver för att Klara det här målet. Som exempel kostar en driver mer i förlorade slag. Klart att det är kul att slå med driver men nu är vi ute efter resultat och att gå under 100 och det är väl roligare.

Övningar

Här är några enkla övningar för att utveckla ditt spel på din väg att gå under 100 slag.

 Puttning

Bra puttning består av två saker.

  1. Puttar inanför 1 meter till hål
  2. Att få långa puttar innanför en metercirkel runt hål.

Att sänka puttar som är längre än en meter är naturligtvis bonus (inte ens PGA pron sänker alla puttar från det avståndet) så vi skall inte öva det. Puttövningar skall bestå av två saker.

  1. Öva med att lägga upp 1 boll 1 meter från hål. Försök sedan att sänka 5, 10, 20 bollar efter varandra. Obs! inte från samma ställe. Att bara använda en boll gör att min focus blir bättre.
  2. 18 håls puttning. Ta en boll och putta den i hål ca 6–10 meter. Putta tills du får i den. Repetera sedan 17 gånger från olika håll och avstånd. Målet är 36 eller färre puttar.

Träning med mellan järn #7 & #9

Utan att se din swing och göra några tekniska ändringar så får du här några bra övningar.

1) Använd hjälpmedel för rikning, kan vara siktpinnar eller klubbskaft. Används av de flesta PGA pron, men av få amatörer.  När du tränar var noga med riktningen så att du kan ”läsa av” dina slag.

2) Blanda block och udda slag: det innebär att ibland är det bra att slå 20 #7 järn, fast ibland är det bra att blanda med ett slag med en #7 för att sedan växla till en PW sedan en #9 Glöm inte bort din inövade rutin för varje slag. Hoppsan har du ingen, då är det hög tid att öva in en sådan

3) Lär dig dina avstånd med dina klubbor, din bollflykt och tendenser. Vad jag menar med bollflykt är högt/lågt, tendenser kan vara raka/slice/fade/draw/hook slag

Enkla Pitch och Chipslag 

Statistiken visar att en Spelare som gör 99 slag på en runda inte träffar någon green på rätt antal slag mot par. D.v.s. på ett par tre träffar green med 1 slag, par 4 med andra slaget osv. Det innebär att man måste chipa och pitcha ganska ofta. Viktigt är att utvecklaett slag som du kan lita på.

1) Utveckla en enkel rörelse (bäst är att gra det med din PGA pro) som du kan använda för att chipa och pitcha. Lär dig att variera längden på slagen och senare genom att använda olika klubbor. På det här sättet gör du ditt närspel enklare och du lär dig vad du skall använda vid olika avstånd.

2) Lär dig att beskriva din chip/pitch rörelse.Vad som menas med det att du skall kunna beskriva hur rörelsen skall kännas. Det här är ett delmoment inom ”Mental träning” ”Self-talk”. Det gör det lättare att använda tekniken under pressade situationer ex. när du skall pitcha/chipa över ett hinder. Använd beskrivande ord som ”stela handleder, swinga igenom”. Vad det än är gör det enkelt så du kan lita på det under spelet.

3) När du lärt dig enteknik du kan upprepa, gör träningen som när du spelar. Växla avstånd till flaggan hela tiden. Ex. Slå ett slag fråm greenkanten, sedan fråm 5 m utanför. 10 m. sedan från greengant.  Öva olika avstånd 10, 20, 30, 40 50 meter Välj ett nytt mål för varje slag. När du från olika avstånd kanslåbollen in pågreen ochfå den att stanna är du en bra bit närmare målet 99 slag.

Spelstrategi

När du kommer ut på banan skall ditt första mål vara att hållabollen i spel, undvika onödiga risker och att spela bollen mott mitt på green oavsett var flaggan står.

Once you’re on the course, the things that you need to focus on are keeping the ball in play, avoiding unnecessary risk, and hitting the ball to the center of the green.

Håll bollen i spel

Genom att inte använda lägre klubbor än #7 har du därmed tagit ett stort steg till att hålla bollen I spel. Det andra sättet är att inte försöka att slå den 200 meter. Om du slår 125 meter med klubban, försök inte att nå green när du har 150 meter kvar. Lita på ditt närspel i stället

Undvik onödiga risker

Även om du använder järn 7 an så kommer du att utsättas för situationer eller problem ibland. Nyckeln är att spela med marginal. Kom ihåg att i den här planen finns marginal för misstag. Hamnar du ibland träd, se till att få bollen tillbaka i spel så fort som möjligt även om det innebär att chipa ut bollen tillbaks till fairway. Har du ett läge där du riskerar att med #7 hamna i ett hinder: spela kort. Med bogeys och dubblar kan du gå under 100, men med tripplar och kvadrupplar blir det svårare.

Sikta mott mitten av green.

Ända tills du är på green tänk dig att det inte finns någon flagga, Spela bollen mot mitt på green. Att spela mot flaggan när den står bakom ett hinder innebär alltid en större risk.

Lycka till!

Lär du dig det här sättet att spela så ger du dig själv en större chans att nå ditt mål att spela under 100 slag. Lägg prestigen i bakluckan på bilen när du kommer till klubben och spela med ett mål i sikte 99 slag eller bättre.

Vill du få hjälp att lägga upp Ditt program för att np ditt mål Kontakta mig via mail eller telefon.