För ett par år sedan gjorde Golf Digest i USA en undersökning om vad som kan göra dig till en bättre golfare. En fråga som är ungefär lika gammal som spelet själv: Gör alkohol dig till en bättre eller sämre golfspelare. Experimentet och den videon som gjordes med tre deltagare, blev både upplysande, komisk och ganska avslöjande. Lite sving olja hade en spänningslösande effekt och gjorde att vissa hämningar släppte; man vågade mer. Men när intaget ökade växte modet och övertron på sig själv, fokus släppte, koordinationen blev inte vad den var och resultatet blev därefter.

Dagen efter bortsett från viss huvudvärk och andra besvär konstaterades att drinkarna, vinet och ölen var god.

Någon vecka senare gjordes samma undersökning med marijuana med samma resultat, vilket sedan konstaterades att inget sådan stimulantia hade någon som helst positiv inverkan på spelet.

Nu kommer vi till en annan och annorlunda metod där mindfulness och meditation tas in som en del i träningen. Det görs ju inte under ett par dagar, nej det är något som inkluderas i träningen och förberedelser för både träning och spel.

Vad vi skall titta på här och ta till oss både för golfspel och andra aktiviteter som ingår i det dagliga livet. Vi lever ju numer i en digital värld där stress, oro och mycket mer påverkar oss, det är ju samma som händer oss på golfbanan, stressen av att prestera rädsla och oro för att misslyckas med slag, resultat och förlust. Ja även stress att lyckas är en faktor som kan dyka upp. Många har en rädsla för att hålla ett segertal, den rädslan är ju stor hos många.

Men vad ger meditationen?

Meditationen ger oss ett lugn, stressen släpper och en balans i tillvaron. Helt enkelt att vi mår bättre. Här kommer fem fördelar med meditation som vi kan dra nytta av:

  1. Minskar stressen, tänk efter hur det känns när du står på första tee och är osäker på din form. Jag har vid flera tillfällen när jag jobbade på Kiladalens GK (Klubben med hjärta) och stått vid hål ett, ett par tre hål med vatten innan green. Där har jag sett på spelare, spända axlar och ett nervöst tittande bakåt om några andra stod och väntade. Och resultatet: orden som dyker upp i huvudet: slå inte bollen i vattnet. Resultatet; bollen i vattnet eller överdrivet till vänster med mer stress som följd att fördröja spelet.

Här handlar det att kunna slappna av, med tränad meditation och andningsövningar kan vi koppla av med tanken, Det är inte hur utan vart, eller som Stig – Helmer i Sällskapsresan där han blev av med sin flygrädsla genom att säga till sig själv ”Jag kan flyga”. Här kan vi ha ett mantra som säger ”Jag kan slå bollen dit.” Ja du kan forma dina egna positiva tankar.

  • Produktivitet Här kommer din kreativitet in i bilden. Med meditationsträning utvecklar du den högra delen av din hjärnhalva och ser möjligheter.
  • Fokus Med att träna dig att fokusera, vi har väl alla hört att när man mediterar har man ett mantra framför sig och koncentrerar sig på det. Jag rekommenderar en darttavla och där man fokuserar på Bulls Eye, gärna med vissa störande moment runt omkring kan du lära dig att på kort tid fånga fokus. Ta sedan med dig det till golfen både vid träning och spel, Bulls Eye blir då landningspunkten (målet) för slaget. Med träning kan du fånga ditt fokus på några sekunder.
  • Relationer ja vad har det med golf att göra, jo din sinnesstämning gör att du håller ditt temperament under kontroll även om ditt spel inte fungerar som du vill. Och här har du något att ta med dig utanför golfen också.
  • Medvetenhet Du lär dig att vara i nuet och inte låta tankarna fara i väg: vad som kan inträffa, försöka att ta igen förlorade slag vilket inte går. Scoren står fast.

Det här var några tips, du kan läsa mer om det i boken Bemästra det Mentala spelet. Vill här lägga till några recensioner jag fått på boken

Hej Bertil 

Här kommer ett uttalande från mig .ok att använda;)                                                                                    En ny svensk favorit i ämnet mentala tips. Har själv både testat  studerat, tränat o utbildat mig ytterligare inom prestationspsykologi de senaste åren. Finns flera utmärkta engelska inspirationskällor men få svenska.                                                                                                                                  Garpenholts är trevlig att läsa, praktisk med tydliga övningar som en handbok i egenträning. Kul med kända citat och prisvärd. Till skillnad övriga utländska källor. Ser framemot nästa bok av Garpenholt på temat!

Mvh Cathrine Vincenti

Terry Burgoyne, PGA Professional Omberg

Det här är en bra bok!

Jörgen Norberg

Jag har läst boken och det är en bra bok som skall överföras till mig. Det är utmaningen

Erkki Venäläinen

En mycket trevlig bok om golfens viktigaste område; att spela ett slag i taget. Innehållet/arbetssättet kan appliceras i en massa områden i livet/arbete etcetera Kan varmt rekommenderas att ta sig igenom boken och följa metodiken!!!

Boken finns att beställas hos Amazone.se, Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln samt BoD shop. Du kan även beställa den via mail info@bertilgarpenholt.se för att få ditt signerade exemplar.

Bertil Garpenholt